Baanbrekende informatie over curling schoenen kopen

Curling wordt steeds populairder. Maar wat houdt deze sport van fanatieke baanvegers en schuivende curlingstenen precies in? In dit blogbericht ‘curling schoenen kopen’ leest u 6 belangrijke dingen die u moet weten over curling. Deze informatie kunt u goed gebruiken voor curling schoenen kopen.

Curling vergeleken met bowling en jeu de boules

De curlingsport is te vergelijken met bowling en jeu de boules met dit verschil dat curling op ijs plaatsvindt. Een ander belangrijk verschil is dat met curling een zware platte steen wordt gebruikt i.p.v. een ronde metalen of plastic bal. Op ijs werkt dit natuurlijk beter. Maar wie denkt dat je zomaar even op curlingschoenen kunt staan, vergist zich lelijk.

Stelling: Ik vind curling een mooie sport!

Curling schoenen kopen

Geschiedenis

In dit blog ‘curling schoenen kopen’ een klein stukje geschiedenis over deze kleine sport. Het is niet precies te achterhalen waar de sport voor het eerst is bedacht. Er wordt gezegd dat de sport rond de 16-e eeuw in Schotland is ontwikkeld. Echter zijn er op een schilderij met de titel ‘Jagers in de sneeuw’ van Bruegel (uit 1565) Nederlandse boeren te zien die overduidelijk een curlingachtig spel spelen. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden is dat het huidige curling in Schotland is ontwikkeld. Vandaar dat de Internationale Organisatie (World Curling Federation) in het Schotse standje Perth is gevestigd.

Sinds 1957 worden de Wereldkampioenschappen voor mannen gehouden. Voor de vrouwen begon dit pas in het jaar 1979. Sinds 1998 is curling een officiële Olympische sport geworden. Het Nederlandse curling heeft de weg omhoog ingezet. Tot nog toe heeft het Nederlandse team zich nog niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen maar we komen er steeds dichterbij. Het mannenteam speelt sinds een aantal jaren op het hoogste niveau (A-poule). De Winterspelen van 2018 wist dit team nét niet te bereiken. In 2022 gaat dit hopelijk wel lukken. Als dat zo ver is komen we daar in dit blog ‘curling schoenen kopen’ op terug.

Curling schoenen kopen? 6 dingen die je moet weten:

1. Curling is in Nederland één van de kleinste sporten

Volgens de meeste bekende cijfers telt Nederland slechts 4 curlingclubs die gevestigd zijn in Zoetermeer, Heerenveen, Tilburg en Utrecht. Deze verenigingen zijn aangesloten bij de Nederlandse Curling Bond (NCB). Terwijl het in Canada volkssport nummer één is, wordt in Nederland de curlingsport slecht door rond de 160 officieel aangesloten leden beoefend. In vergelijking met de 1,2 miljoen leden bij de KNVB is curling dus met recht een kleine sport te nomen. Ondanks dat is er in Nederland een groeiende waardering voor curling te bespeuren. Maar het valt nog steeds niet mee om de juiste uitrusting (vooral de speciale curling schoenen) te vinden.

2. Fanatiek vegen kan resulteren in wel 3 meter verder glijden van de steen

Het is een grappig gezicht, die fanatiek vegende bezemers die vlak voor de glijbaan van de steen heftig heen en weer bewegen met hun bezems. Het heeft echter wel degelijk resultaat. Door de veegbewegingen ontstaat wrijving waardoor het ijs lichtelijk smelt en er een flinterdun laagje water ontstaat. Hierover ondervindt de steen minder weerstand en glijdt de steen makkelijker verder over het ijs, tot wel 3 meter extra. Bovendien kan de richting van de steen worden beïnvloed door het geveeg. Het moge duidelijk zijn dat goede curling schoenen voor de veegploeg van groot belang zijn.  

3. De naam curling is ontleend aan de draaiende steen 

Op het moment dat de steen de hand van de curler verlaat, krijgt die een draai mee naar links of naar rechts. Aan deze draai (Engels: curl) dankt de sport haar naam. Door de draai aan de steen te geven gecombineerd met precies de juiste snelheid, kan de glijdende steen achter een steen komen die eerder in het spel is gebracht. Ook voor de werper zijn een schoen met grip en een schoen met glijzool van groot belang.

4. Curlingstenen zijn erg zwaar

De curlingsteen is rond en heeft een omvang van maar liefst 91,44 cm. De steen is gemaakt van een zeldzame soort graniet. Inclusief het handvat (handle) en de bout zit het officieel toegestane gewicht van de steen tussen de 17,24 en de en 19,96 kg. Een zware jongen dus die opgetild het risico van uitglijden op het ijs vergroot. Met de juiste schoenen die goede grip op het ijs geven, verkleint u dit risico.

5. De curling sheet (=baan) is waterpas maar niet effen

De officiële afmetingen van een curling sheet zijn circa 42,5 m lang en 4,3 m breed. De baan is waterpas maar mag niet geheel effen zijn. Vóór elke wedstrijd wordt op het ijs een fijne spray van waterdruppels (pebbles) gespoten. Deze vriezen in en hierdoor ontstaan kleine bobbels. Gevolg hiervan is dat de steen makkelijker door kan glijden. Er is door de bobbels immers minder contact tussen ijs en steen. Curlingijs is gladder dan gewoon ijs en de teflonlaag kan gevaarlijke situaties veroorzaken, zeker als je het niet gewend bent. Wederom: specifiek schoeisel is van groot belang.

6. Uniek: Voor curling heb je 2 verschillende schoenen nodig

Om goed te kunnen curlen hem je speciale curl-schoenen nodig. De ene schoen heeft een gladde zool om makkelijk over het ijs te kunnen glijden (te verkrijgen door een glijschoentje over de schoenzool te trekken) terwijl de andere juist een stroeve zool moet hebben om grip op het ijs te kunnen hebben. Het valt in het begin niet mee om met dit specifieke schoeisel op het zeer gladde curlingijs de curlingsport te beoefenen.

Zo heb je in dit blog ‘curling schoenen kopen’ al verschillende belangrijke argumenten kunnen lezen om niet zonder specifieke curling schoenen aan deze sport te beginnen.

Curling schoenen kopen. Waar te koop?

Het is geen gemakkelijke opgave om curlingschoenen in Nederland te kopen, sterker nog: Omdat de sport in Nederland slechts klein is, is het helaas nog niet gelukt om een passende winkel / webshop te vinden waar dit kan. Dejuistesportschoen.nl blijft het proberen om geschikte mogelijkheden te zoeken. Houd u dit blog ‘curling schoenen kopen’ daarom in de gaten.

Misschien interessant: www.skeki.de is een Duitse webshop waar alles op het gebied van curling te koop is. Op deze website worden ook de speciale curlingschoenen te koop aangeboden.

Boeken over curling

Het enige waar we je in dit blog ‘curling schoenen kopen’ voorlopig misschien blij mee kunnen maken zijn boeken, paperbacks en informatie over deze groeiende sport. Je raadt het al, de boeken zijn geschreven in het Engels. Klik op deze link om toegang te krijgen tot een groot assortiment in boeken over de curling sport.

Kledingvoorschriften voor curling

Iets vertellen over de kleding voorschriften maakt dit blog ‘curling schoenen kopen’ weer iets completer.

  1. Sportschoenen zijn verplicht. Vuil op het ijs zijn van directe invloed op het resultaat van de steen die
    je gooit. Zaalschoenen zijn goed te gebruiken. Niet geschikt zijn Moonboots / Uggs. De zolen hiervan zijn te breed. de glijzooltjes passen er niet omheen. Schoenen met hakken of bergschoenen beschadigen het ijs en zijn daarom ook niet geschikt. Speciale schoenen gemaakt voor curling, dragen uiteraard het meest bij aan goede curl-resultaten.
  2. Draag warme kleding. Op het ijs is het uiteraard koud.
  3. Om makkelijk te kunnen bewegen is een trainingsbroek het meest geschikt.

Nog meer informatie over curling schoenen kopen

Hieronder een filmpje waar u meer informatie krijgt over curling schoenen. Nogmaals, omdat het een kleine sport is in Nederland, is de info in het Engels.

Hopelijk hebben wij van dejuistesportschoen.nl jou kunnen helpen en heb je iets gehad aan dit bericht ‘curling schoenen kopen’. We verbeteren onze service graag. Heb je iets gemist of heb je tips of tops? Laat ons dat dan weten. Gebruik daarvoor het contactformulier onderaan de pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *